מאת אורן יהי-שלום רב חילוני. איך מרגיש לכם "התיוונות"? לא נעים, נכון? בואו נודה שקצת הסתגלנו לסיפור שמוכרים לנו מילדות - שהציבור הדתי – הוא זה ששומר על היהדות מפני ההתבוללות כלומר ההתיוונות של ימינו.
נכון?
אז בואו נעשה קצת סדר בהתיוונות:
1 – התיוונות איננה התבוללות . בשנת 330 לפני הספירה בערך כבש אלכסנדר מוקדון היווני את האזור שלנו. כמו כל תרבות – גם התרבות שהביאו היוונים ספגה השפעות מקומיות, וכך נוצר מה שמכונה "הלניזם": תמהיל מנהגי יוון והעמים המקומיים. תהליך ההלניזציה לא קשור להתבוללות, ולא כלל התבוללות, אלא שינוי תרבותי של העמים - מיזוג התרבות ההלנית בתרבותם. כלומר – ה"מתיוונים" לא איבדו את זהותם היהודית, וגם לא את שייכותם בפועל לעם ישראל.
(למאמרים או הזמנת הרצאות - כנסו לאתר העגלה המלאה )
2 - כולנו "מתיוונים". היהודים ביהודה, כמו שאר העמים באזור, נכנסו לתהליך הזה ויצאו ממנו כאשר כולנו למעשה יהודים הלניים! בערך כמו שהיום רוב היהודים הם גם מערביים -מודרניים. מדובר בסיפור די ארוך ויציב. מאות שנים של אימפריות יווניות, וגם רומא וגם רומא נוספת , נוצרית, המכונה ביזנטית. כמעט אלף שנים של השפעה.
3- החשמונאים "התיוונו" כמו כולם. שושלת בית חשמונאי התקוממו נגד גזירות אנטיוכוס שהגיעו בצמוד לסדרת אירועי שחיתות נוראית וגזל (פוליטי) של שושלת הכוהנים מבית צדוק. כלומר המרד אינו נגד ההלניזציה! שושלת בית חשמונאי עצמה היא אליטה יהודאית-הלניסטית, על כך למשל יעידו שמות ילדיהם: יוחנן הורקנוס, אנטיגונוס, אריסטובולוס וכו'. זה כמו שהיום הייתם קוראים לילד שלכם צ'ארלס. המורדים אגב, השתמשו ב"מקבת" ברזל ככלי מלחמה ולכן כונו "מקבים". (מי שכותב "מכבים" מעוות את ההיסטוריה).
4 – חז"ל, דיברו יוונית. חכמי המשנה שפעלו בעיקר בסוף ימי הבית השני – בערך 250 שנים אחרי מרד המקבים, כבר היו חלק מתרבות הלניסטית למופת. כל החכמים דיברו וקראו יוונית – שהייתה כמו האנגלית של ימינו, ואף יותר מכך – רוב הכתובות שנותרו עד ימינו על מבנים וקברים יהודיים מהתקופה ההיא – כוללות כיתוב יווני (לעיתים משולב בעברית ובארמית). האם אתם כותבים שורה באנגלית על מצבה של קרוב משפחה?
5 -חז"ל הם "רפורמים" חלוצי ההתיוונות: שנים רבות התנהל ביהודה מאבק בין סיעות כוהנים שמרניות שביקשו לשמר את חוקי התורה, הפולחן ושושלות ההנהגה מאב לבן. מולם פעלו סיעות רפורמיות שביקשו לשנות את המבנה הישן לטובת שלל מנהגים יווניים כמו למשל "בית מדרש" שהוא מודל לימוד גמיש מאוד, בראשו עומדים שלל "חכמים" שלמדו ולא קיבלו את התפקיד בירושה (למעט שושלת בית הלל). רבים מסיפורי המשנה והתלמוד, כמו גם דברי ההלכה – מייצגים ז'אנרים הלניסטיים ידועים ואף מועד קיבוצם לספרים כתובים מקביל לפעילות דומה שהתרחשה בקהילות הלא יהודיות באזור. כדי לא להאריך מדי, אשאיר פה רק כותרות לחידושים יהודיים השאובים במובהק מהסביבה ההלניסטית: הכתובה, הקידושין (כולל הטבעת), הגט, הסנהדרין, ליל הסדר, האגדות אודות חכמי בית המדרש, וכן שיטות הלימוד, מנהגי הקבורה ועוד ועוד. (רוצים סדרת הרצאות על זה? )
לסיכום, כדאי להרים ראש ולהכיר את תרבותנו – אילו לא הייתה עוברת שינויים – לא היינו פה.
בזכות הרפורמות של חז"ל הסתגלנו לסביבה ההלניסטית. בזכות החידושים של חכמי ספרד השתלבנו בשיח הפילוסופי העולמי, וכך הלאה. וחישבו : הסיעות השמרניות – השומרונים, הצדוקים, הקראים – איפה הם היום? אז גם בימינו – מי שחושב ששמירה על תרבות ישראל פירושה פחד משינוי והגבהת חומות – מתעלם מתרבותו היפה של עם ישראל.
בכל פעם שלא נוח לכם עם "התייוונות" – זכרו שהיא עדיפה על התנוונות!
להתראות!
אם טרם עשיתם כך - מוזמנים להירשם באתר העגלה החילונית.. כדי להוריד מאמרים וחומרים לחגים.
לכל הרצאה או מפגש לימוד - פנו ישירות לאורן יהי-שלום, רב חילוני: 054-3156150 - או דרך אתר העגלה החילונית.
עוד מאמרים מאת אורן יהי-שלום, באתר העגלה החילונית. לעמוד ההרצאות לחצו כאן
Comments