להכיר את העושר התרבותי - לזהות את הערכים
רבים מניחים שיהדות היא מושג דתי וצר. במהלך לימודי פשוט נוכל להכיר את היהדות כתרבות רחבה ומשתנה כל העת. נוכל להכיר טוב יותר את אבותנו ולהבין כיצד התפתחו במרכזה של תרבות ישראל הערכים ההומניסטיים שלנו.
"תמורות בתרבות ישראל" היא סדרה של 6-10 הרצאות מרתקות המשלבות טקסטים ממקורות ישראל ושירה עברית מכל הזמנים, דרכם נכיר את המהפכות בתרבות ישראל בשלושת אלפי השנים הראשונות לקיומה.
הנה כמה מהנושאים שיועלו בהרצאות:
-
מכנענים ל "ישראל" - תקופה כנענית בארץ ישראל והויכוחים בין ארכיאולוגיה ומקרא- מי הם אבותינו?
-
יהודה הגדולה בתקופה האשורית - מי כתב את התנ"ך?
-
התמורה המונותיאיסטית – צמצום האלילות תוך ייחוד הפולחן לאל אחד ומהפכת המוסר האוניברסאלי. מה מיוחד באל אחד?
-
תמורת החכמים – ספרות חזל וספרות חיצונית- המעבר מפולחן כוהני לאליטה של חכמים בהשפעה יוונית- הלניסטית. מה חידשו חז"ל?
-
תמורת ההיגיון (רציונאליזם) - מורה הנבוכים ושימוש בהיגיון ככלי לבירור האמת, שינוי במושג האל וההלכה. האם רמב"ם אבי החילוניים?
-
תמורת המודרנה – זרמים יהודיים בתקופה של שינוי כולל . האם שפינוזה חולל מהפכה?
-
תמורת ההתחדשות העברית – מה הן ההשלכות התרבותיות של מדינה עברית? מי הם החילוניים?
מסע ההרצאות מספק חוויה ממלאת ושופכת אור על הדרך שעשתה האמונה באדם – אל לב ההוויה של רוב היהודים בעולמנו.
ניתן להזמין כל הרצאה בנפרד, אך מומלץ לקיים רצף של לפחות שישה מפגשים. על-פי הניסיון המצטבר משתתפי ההרצאות מעוניינים בהעמקה והרחבת מספרן.
עוד על אורן יהי-שלום:
יהי-שלום החל דרכו באוניברסיטת בר -אילן שם נאבק בקבוצות הימין הקיצוני בהם פעל גם יגאל עמיר. לאחר הרצח התמנה יהי-שלום לדובר תנועת "דור שלום" . בשנת 1999, יחד עם יובל רבין ודב לאוטמן, יסד את עמותת "חינוך ישראלי" שהקימה עשרות גני ילדים בשכונות מצוקה וליוותה בתי ספר לשינוי על יסוד חיזוק זהות יהודית חילונית. למעלה מ 100 בתי ספר הטמיעו את תכנית חינוך ישראלי למקצוע תרבות ישראל ומורשתו. משנת 2015 יהי-שלום חוקר את הזהות היהודית-חילונית בבתי הספר הממלכתיים בישראל במסגרת לימודי דוקטורט בפקולטה לחינוך שבאוניברסיטת חיפה, שם הוא גם מרצה בקורס "הוראת יהדות כתרבות" עבור תכנית המצטיינים "רוח הכרמל".
במה מותר האדם מן הבהמה?
מבחינה ביולוגית בני האדם אינם שונים משאר בעלי החיים ולמען הדיוק גוף האדם פחות מתוחכם מבעלי חיים רבים אחרים. ובכל זאת – בני האדם השתלטו על כל העולם ורבים מהם מסוגלים לעבור מחלק אחד של העולם לשני בתוך שעות בודדות.
מה המאפיין הייחודי בהתנהגות בני האדם?
אמנם לפי המסורת נבראו בני האדם לפני קצת למעלה מ- 5700 שנים אך כשם שידוע לנו כי כדור הארץ מסתובב סביב השמש, וכשם שאנחנו סומכים על תרופות רפואיות כך אנחנו יודעים כי במיליוני השנים האחרונות חלו שינויים מדהימים במוח האדם וביכולותיו השכליות.
בני אדם יצרו שפה, יצרו סמלים, יצרו מנהגים, למדו לשתף פעולה, יצאו לצוד, התמודדו עם פחדים ושאיפות, בנו לעצמם אלים, כתבו סיפורים, הקריבו קורבנות, התמודדו עם תוצאות פעולתם, הרחיבו את שיתוף הפעולה ביניהם, כשלו והצליחו, הרגו וחיו בשלום, וחוזר חלילה.
איך זה יכול להיות שבמאה ה - 21 רוב ילדי ישראל אינם זוכים ללימוד משמעותי של התפתחות תרבותם מזווית זו של המודרנה? בדיוק כמו שמובן שנלמד את ילדינו ללכת לרופאים ולא לכוהנים או שמאנים, כך ברור שעלינו להכיר להם את תרבותם כפי שאנחנו מכירים אותה - ודרכה אפשר להכיר גם את עברה ותלאותיה.
בסדרת ההרצאות "מסע תרבות" נעשה היכרות עם אבות בני האדם לפני מיליוני שנים ועם המכשפה שחיה בארץ ישראל לפני 12,000 שנים.
נצעד אתם במסע השינוי שהם עברו ונעמוד על טיבן של המילים "תרבות" דרך המילים סימן, סמל ומערכת סמלים..
נשאל מה הם ערכים? וכיצד יכולים להיות ערכים אוניברסאליים?
האם הם לא יהודיים?